Çikolata Nasıl Keşfedildi?

Çikolata Nasıl Keşfedildi?

Çikolata Nasıl Keşfedildi?

Birçok insanın karşı koyamadığı tatlar arasında çikolata yer almaktadır. Büyükten küçüğe herkesin damak tadına uygun ve vazgeçilmezler arasındadır. Çikolata, tropik kakao ağacının tohumlarından yapılmaktadır ve kalorisi yüksek olmakla birlikte, enerji veren bir yiyecektir.

 

Çikolata Tarihi

Çikolatanın keşfedildiği tarihler hakkında net bilgi olmasa da, tarihinin İ.Ö. 1500 yılına kadar gittiği düşünülüyor. Eski Amerika uygarlığı olan Olmecler’in besin için kakao ağacından faydalandıkları bilinmekte. Akabinde Mayalar, kakao ağacına ilahi bir mana yüklemişlerdir. Bu ağacın kendilerine Tanrı tarafından ödül olarak verildiğini düşünmektedirler. Kakao ağacı bilimsel adıyla ‘Tanrıların Yiyeceği’ (Theobroma Cacao) anlamına gelmektedir. Çikolatanın tarihi olarak ilk keşfi, İspanyol denizci Don Cortez (1528 yılında) tarafından gerçekleşmiştir. Ve akabinde içecek haline getirilen kakao; 1606’da İtalya’ya, 1615’de Fransa’ya, 1657’de İngiltere’ye ticari amaçla yayılmıştır. Tarih uzmanlarına göre, 1700’lü yıllarda Londra’da 2 bin çikolata imalathanesi bulunuyordu. Ve bu dönemde kakaonun içine sütte ilave edilmeye başlamıştı. Çikolata olarak yiyecek haline getirilme tarihi ise, 19. Yüzyılın ortalarında İngiltere ve İsviçre’de görülmüştür. İlk çikolata imalatına, İngiltere 1876 yılında başladı.

Çikolata Aztekler döneminde popüler olmaya başlamış ve toplumun elit kişileri tarafından içilen bir içecek haline gelmiştir. Avrupa kıtasının çikolatayla tanışması ise, Kristof Kolomb’un keşif çalışmaları sırasında gerçekleşmiştir. Ticaret gemilerinde para yerine kakao çekirdeğinin kullanıldığını görmüş ve önemini anlamıştır. Bu vesile ile Avrupalılar da kakaonun değerinin farkına varmışlardır.

Kakao yağı; kakao ağacında bulunan çekirdeklerden, çikolata ise; kakao yağından elde edilmektedir. Güney Amerika ve Batı Afrika bölgelerinde kakao ağacı doğal yetişmektedir. Mayaların kakao ağacına verdikleri Theobroma Cacao (Tanrıların Yiyeceği) ismi sebebiyle, günümüzde de kakao yağına teobrama denilmektedir. Aztekler ise; “xocalatl” kelimesinin kullanıyorlardı. Anlamı, acı içecek olan bu kelime sebebiyle de çikolata adı buradan gelmektedir.

 

 

0
Sokrates’in Savunması – 1 Din, Gelenek, Baskı, Şartlanmalarla Dolu Bir Serüven – Cinsel Tarih

Yorum yapılmamış

No comments yet

Bir yanıt yazın