Tımarhane Delileri Empresyonistler

Tımarhane Delileri Empresyonistler

Empresyonist sanatçılar kabaca, dış dünyada gördüğü varlıkların; gerçek, realist yönünü değil kendinde uyandırdığı izlenimleri anlatır. Tarihteki her yeni akım gibi empresyonizm de ilk ortaya çıktığında alaya alındı ve sert eleştirilere maruz kaldı. Hatta empresyonist (izlenimci) kelimesini ilk kez bir eleştirmen, dalga geçmek maksadıyla kullanmıştı. Bu ad tutunca aşağılayıcı anlamı da zamanla unutuldu.

Empresyonistlerin ilk sergilerinin nasıl karşılandığını zamanın gazetelerinden izlemek ilginçtir. Haftalık bir gazetede, 1876’da şu cümleler yazılmıştır:

“Boulevard des Capucines bir felaketler sokağıdır. Operanın yanmasından sonra, işte size ikinci bir felaket daha! Durand-Ruel’de, içindekilerin resim olduğu ileri sürülen yeni bir sergi daha açıldı. İçeri giriyorum ve ürkmüş gözlerim korkunç bir şeyle karşılaşıyor. Aralarında bir de kadın bulunan beş veya altı deli, yapıtlarını sergilemek için bir araya gelmişler. Bu resimlerin karşısında gülmekten katılanlar gördüm. Ama, ben onları görünce içim kan ağladı. Bu sözde sanatçılar kendilerini devrimci, “Empresyonist” olarak tanımlıyorlar. Bir tuval parçası alıyorlar, bir de boya ve fırça, tuvale rastgele birkaç renk lekesi atıyorlar, ortaya çıkan şeye de imzalarını basıyorlar. Bu insanların, yolda buldukları taşları elmas sanarak toplayan tımarhane delilerinden pek bir farkı yok.”

0
Hayatımda yediğim en güzel trafik cezası: Emma Kılıçdaroğlu’na Linç Girişimi ve Pelikan Terör Örgütü

Yorum yapılmamış

No comments yet

Bir yanıt yazın