Amasra’ya Termik Direnişinde Mimarlar Odası Dayanışması#İtirazımVar

Amasra’ya Termik Direnişinde Mimarlar Odası Dayanışması#İtirazımVar

#Davacıyım kampanyası kapsamında çalışma yürüten Bartın-Amasra halkı Amasra’ya Hattat Holding’in yapmak istediği Hema Entegre Termik Santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 10 Ekim 2010 tarihinde açıklamış olduğu ÇED olumlu kararının iptali için 7 Kasım 2016 günü 2019 kişi ile dava açmıştı. 

Davanın seyrini takip etmekle beraber Amasra’ya sahip çıkma iradesini bir an bile boş bırakmayan Amasralılar #İtirazımVar adlı yeni bir kampanyaya başladılar. Kampanyaya destek veren kurumlardan Mimarlar Odası da Amasra Halkına desteklerini sundular.

Bartın’da Halka Rağmen Yapacağınız Her Şey Hükümsüzdür

Ankara Mimarlar Odası Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın Çevre Düzeni Planı’nda değişiklik yaparak askıya çıkartmasına, “Bu ülkenin toprakları halka aittir. Halka rağmen yapacağınız her şey hükümsüzdür, yargıya taşıyacağız ” diyerek tepki gösterdi.

 “Halka rağmen yapacağınız her şey hükümsüzdür” diyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi, tepkisini şöyle dile getirdi:

“Amasra termik santral için halkın iradesine ipotek koymaya çalışan hükümet dava açılmasından bir gün sonra Çevre Düzeni Planını değiştirerek askıya çıktı.  2 bin 100 yurttaş davası ve meslek odalarının 10 yılı aşkın süredir takipten hiç vazgeçmeden sahip çıktığı,  arkeolojik ve ekolojik değerleri ile tartışmasız korunması gereken SİT alanları, milli parkı, deniz ve tarihi ile turizm beldesi olan Amasra ‘da termik santral yapmak için yeni bir Çevre Düzeni Planı askıya çıkartıldı” dedi.

Yaptığınız her plan halkın, bilimin ve tekniğin önünde HÜKÜMSÜZDÜR.

Konuya ilişkin basın açıklaması yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ankara Şube coğrafyasında bulunan Bartın’da halkın iradesine ipotek koymak isteyenler Amasra Termik Santralı’nın yapılamayacağını göreceklerdir” dedi.

“Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu’ kararı ardından yayınlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü Bartın ve Bartın Kıyı Kesimi Planlama Alt Bölgesi 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği gerekçe raporunda,  ‘Bartın İli, Amasra İlçesi, Çapak Koyu mevkiinde Hema Elektrik Üretim A.Ş. tarafından “Hema Termik Santrali (1320 MWe), Kalker Ocakları ve Kül Depolama Sahası” projesinin gerçekleştirilebilmesi amacıyla Bartın ve Bartın Kıyı Kesimi Planlama Alt Bölgesi 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında değişiklik yapılması talep edilmiş olduğu , ÇED olumlu” olduğu  “Hema Limanı (Dolgu Alanı ve Rıhtım)” projesine ilişkin alınan “ÇED Olumlu Kararı” ile  faaliyet sahasının planda gösterilmesini uygun bulduklarını, söz konusu çevre düzeni planında “Hema Termik Santrali (1320 MWe), Kalker Ocakları ve Kül Depolama Sahası” ve “Hema Limanı (Dolgu Alanı ve Rıhtım)” amaçlı değişiklik yapılmıştır’ denmektedir.”

Sermayeye değil halka hizmet

“Amasra tarihi ile, arkeolojisi ve doğal tüm varlıkları ile halkındır, halkın kalacaktır. Bu yolda Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, Bartın Platformu ile halka hizmet etmek için ne yapılması gerekiyorsa onu yapacağız ” diyen Candan şöyle devam etti.

“Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü daha dün 2 bin 100 yurttaş ve meslek odalarının ÇED olumlu kararını yargıya taşıdığını unutmuş, görmezden gelmiş gibi davranamaz. Mekânsal Planlama genel müdürlüğü, sermayenin temsilcisi HEMA istedi diye plan değişikliği yapamaz. Termik santrali halk istemediğini rekor imza ile dava açarak gösterdi. HEMA istedi diye Çevre Düzeni planı değişecek, Santrale ve limana sermayenin adını vereceksiniz. Sermayenin peşinden ayrılmayanlara yanıtımız çok açık. Tarih hiç sizleri affetmeyecek“.

Bu ülkenin toprakları halka aittir

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın daha önce vermiş olduğu ‘Bu yer termik santral için uygun değildir’ kararlarını yok sayarak, mevzuatın arkasına dolanarak ve hukuku çiğneyerek verdiği ÇED olumlu kararı ile birlikte bu gün yapılan plan değişikliği, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin gözünde hükümsüzdür” diyen Candan, şunları kaydetti:

“2007 yılında yürürlüğe giren Zonguldak, Bartın, Karabük 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda termik santral alanı yer almadığı bilinen ve Hattat Holdinge bağlı HEMA Endüstri A.Ş. nin ısrarla bölgeden çekilmeyen tavrı, halkın iradesine rağmen vazgeçmeyen tutumu karşısında hükümetin kimin yanında olduğunu da göstermektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2008 yılında;  planda Amasra ilçesine doğal arkeolojik, ekolojik, tarihi ve turistik yapısı doğrultusunda termik santralin yer seçimi olarak daha uygun alanların araştırılması yönünde görüş verildiği bilinmektedir. Ancak görülüyor ki Bakanlığın olumsuz görüşüne rağmen HEMA şirketi ısrarla Tarla ağzı Gömü köyü Çapak köyü Mevkiine termik santral kurma talebinden vazgeçmiyor.  Bartın Amasra halkı Amasra’da kurulmak istenen termik santrale karşı olduğunu defalarca belirtmiş; binlerce kişinin katıldığı dava süreçleri yaşanmıştır.  Bartın Amasra halkının termik santral yaptırmamak için sürdürdüğü termiksiz yaşam mücadelesi, Cerattepe mücadelesi ile Bergama’da altın madeni, Loç vadisi, Istaranca  dağları, Longoz ormanlarındaki termik santral mücadelesiyle kardeştir.  Bu ülkenin toprakları halka aittir. Bu toprakların kaderini halk belirler. Bartın Platformunun mücadelesinin destekliyoruz. Çevre Düzeni Planını yargıya taşıyacağız.”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Basın Birimi 

kaynak: www.mimarlarodasiankara.org

0
Nazım Hikmet, Fidel Castro’yu ilk Gördüğü Anı Anlatıyor KHK ile Belediye Dersaneleri Kapatıldı, Öğretmenler İşsiz Kaldı

Yorum yapılmamış

No comments yet

Bir yanıt yazın